Home Våra katter Solskenshistorier Glitters historia

torsdag15 november 2018

Glitters historia

Textstorlek

glitter3Om man äger en katt men inte ger katten möjlighet att vistas inomhus om katten så vill, är katten då hemlös? I våra ögon....ja!

Om man tar på sig ett ägaransvar för ett djur, som vi människor gör, så innebär det att man ska se till att djuret får ett bra liv. Kom ihåg att djuret aldrig bett om att få komma till just ditt hem, det är därför upp till dig att ta hand om djuret.

På katthemmet fick vi in en 14 årig kattdam som levt ett liv som hemlös katt, på trappan till sina ägares hus. Varje dag när de lämnat hemmet, varje dag de kommit hem har de sett henne där ute, men valt att inte släppa in henne i huset.

Varför undrar man då? Samtidigt som blodtrycket rusar i höjden....jo...hon fäller ju!

Att man varje dag ser en katt med tovor i pälsen, rinnande ögon, skitiga öron och snuvig, det är inte nog för att släppa in henne. Att ta henne till veterinär verkade inte heller vara något som man funderade på att göra. Man låter henne helt enkelt självdö, där på trappan mitt framför ögonen, det får ta den tid det tar innan hennes gamla kropp inte orkar mer. Kanske tillhör man dem som tror att en katt har nio liv, och inte ett liv som alla vi andra tror.

Nu slutade det dock ej så illa för vår stjärna Glitter, tack och lov! Hon lämnades in till föreningen i tron om att hon var just hemlös, men vi visste bättre än det! Trots många försök att komma i kontakt med ägaren genom telefon, e-mail och brev vägrade denna familj att höra av sig till oss om Glitter.

Glitter var hos veterinären 5 ggr de första 2 månader hon var hos oss. Provsvaren visade att hon hade hypertyreos (giftstruma) och på grund av att hon hade gått med det så länge hade hon bl.a blåsljud på hjärtat, cardiomyopati (förtjockning av hjärtmuskeln), leverskada, högt blodtryck samt blev blind på ena ögat. Dessutom led hon av urinvägsinfektion, öroninfektion, snuva och var kraftigt avmagrad.

Dom första veckorna åt hon många olika mediciner för att behandla alla dessa åkommor. Efter ett tag fick hon bara äta glitter5hormontabletter mot giftstruman och medicin mot högt blodtryck.

Hennes allmäntillstånd förbättrades markant inom kort och hon kommer att få ett par bra sista år i kattlivet. På katthemmet älskar hon framförallt sin blötmat och sin röda pläd. För att vara en kattdam, så har hon en enorm stämma och ger gärna en ton vid matdags och en annan ton vid bilfärd.

Tyvärr normaliserades hormonvärdena inte tillräckligt mycket vilket skulle kräva en höjning av doseringen av hormontabletterna vilket i sin tur skulle ge stor risk för allvarliga biverkningar som t ex rubbningar i blodbilden. Även illamående och nedsatt aptit är vanliga biverkningar. Därför valde vi att behandla Glitter med en injektion med radioaktivt jod. Behandlingen behöver bara göras en gång och sedan är kattens ämnesomsättning normal igen. Behandlingen kostade ca 12 000 kronor.

BloggerBloggerCare2Care2FacebookFacebookGoogleShareGoogleShareTwitterTwitterWordpressWordpress