Home Våra katter Katter vi saknar Hjördis

torsdag15 november 2018

Hjördis

Textstorlek

hjrdisFöreningens lilla katt-tjej Hjördis är ej med oss längre.

 

 

Lill-tösen Hjördis.

Hjördis var en av våra föreningskatter. Med begreppet "föreningskatt" menas att katterna ej adopteras till familjer utan att vi aktiva i föreningen upplåter plats åt dem hemma hos oss. De flesta föreningskatter har åkommor/egenheter som gör dem lite speciella och är av den anledningen kanske inte lämpade att flytta till ny miljö med allt vad det innebär för alla inblandade. De flesta har haft sina åkommor/egneheter under en längre tid och bottnar oftast i att de levt ett hårt och tufft liv som hemlös. Även om en del är sjuka i olika åkommor, så kan de dock fortsätta leva ett bra och drägligt liv på deras villkor en lång tid framöver. Vi vet dock att vi har dem på lånad och obestämd tid, så av den anledningen blir dessa katter våra små hjärtegryn.

Våran lilla Hjördis-tjej var även hon en föreningskatt. Hjördis kom till föreningen i februari 2010 och var liten till växten redan från början men hon var stor på jorden. Varken jourhemmet eller jourhemmets katter kunde bestämma hur och vad den damen skulle göra eller ej. En lika envis hosta hade hon med sig redan från början och den resulterade i en hel del provtagningar och efter provsvaren fastlogs det att Hjördis skulle få bli kvar som "föreningskatt". För ett tag sen insjunknade Hjördis i en vanlig förkylning och blev snabbt sämre och hon slutade helt att både äta och dricka. Hon tappade därav snabbt i vikt och trots hjälp med matning från jourhemsmatte blev hon ej bättre utan bara sämre. Ett besök hos vår veterinär bekräftade våra farfågor att Hjördis dagar nu var till ända. Hennes njurar var ur funktion och utan fungerande njurar förgiftas katten inifrån. Vi bestämde därför att låta Hjördis-tösen få somna in på plats istället för att utsätta henne för mer lidandet. Vid obduceringen visade det sig att Hjördis led av en kroniskt njurinflammation och att hennes dåliga immmunförsvar troligtvis låg till grund för just den inflammationen. Man kan väl utgå från att hennes tidigare liv och leverne bidragit till hennes dåliga immunförsvar.

Hjördis var heller ingen gammal katt, uppskattningsvis blev hon bara 3-5 år, vilket gör det hela ännu mer tragiskt. Naturligtvis hade vi önskat henne många fler år som föreningskatt, men hon fick iallafall ett drägligt slut på sitt dock korta liv. För jourhemsmatte kommer hon dock alltid att vara den "lilla tösen med den stora bestämdheten".

Hjördis är nu tillbaka hos sin jourhemsmatte och de andra katterna, då hennes aska spreds där hemma...

BloggerBloggerCare2Care2FacebookFacebookGoogleShareGoogleShareTwitterTwitterWordpressWordpress