Home Om oss Om oss

tisdag23 oktober 2018

Om Göteborgs Katthjälp

Göteborgs Katthjälp är en liten ideell förening som hjälper hemlösa katter i nöd och upplyser allmänheten om hur man kan minska och ta hand om beståndet av hemlösa katter på ett humant sätt.

Vi brinner särskilt för de förvildade kattkolonier och jobbar med Trap Neuter Return-metoden (TNR) när det gäller just dessa katter.

Hos oss får katter ett jourhem och blir vaccinerade, kastrerade och ID-märkta. De får stanna hos oss tills de har hittat ett permanent hem, oavsett hur lång tid det tar.

Vi avlivar aldrig friska, behandlingsbara eller skygga katter!

Göteborgs Katthjälp är medlem i riksförbundet SVEKATT och får därmed använda förbundets etiska märkning. Märkningen borgar för att föreningen arbetar med att ge ALLA katter dvs tama, skygga och förvildande rätten till sitt liv. Här finns Riktlinjer  och Stadgar från SVEKATT.

Vi jobbar för hemlösa katter

Vår förening jobbar för att hjälpa hemlösa katter, dvs katter som saknar ägare. Vårt fokus ligger på att hjälpa dem som ingen annan bryr sig om.

Vi får ofta ta emot flertalet anmälningar där man ber om att få lämna in sin egen katt/katter till vår förening. Nästan alltid är dessa ”desperata rop om hjälp” förenade med hot om avlivning om vi inte tar emot katterna.

Vi tar inte emot katter som har en ägare så länge vi får in anmälningar om hemlösa katter. Genom att det finns ca 10 000 hemlösa katter enbart i Göteborg lär det inte finnas någon plats hos oss för ägda katter inom en snar framtid.

De hemlösa katter vi kan hjälpa är bara en pytteliten droppe i havet, resten får klara sig själva, vilket inte sällan betyder en plågsam och långsam död.

Du som vill omplacera din katt kan lägga in en omplaceringsannons på vår hemsida.

Ideellt arbete

Vi som jobbar med Göteborgs Katthjälp gör det på ideell basis vid sidan av våra andra arbeten och åtaganden. Av den anledning  är det enklast att etablera kontakt med oss via någon av föreningens mailadresser eller via våra olika formulär. Vi har tyvärr inget telefonnummer ni kan ringa, då vi sköter mycket av det ideella arbetet ifrån våra egna hem.

Uppfödning

Vi är emot uppfödning och avel av djur som står i motsättning till djurens intressen. Eftersom katthemmen i Sverige i princip alltid är fullbelagda och då det finns en stor mängd hemlösa katter, uppmanar vi alla som funderar på att skaffa en katt (eller ett annat sällskapsdjur) att i första hand adoptera ett djur som behöver ett nytt hem, istället för att vända sig till en uppfödare.

Är man enbart intresserad av att ta hand om ett djur av en viss ras, rekommenderar vi att först kolla om dessa finns för omplacering.