Home Hittat / saknar katt Hittat/matar katt? efterlysningar Hittat/matar katt? Kontroll av ID-märkning

torsdag15 november 2018

Kontroll av ID-märkning

Textstorlek

idmärkning Bild: Maria-Isabel Hansson


Är katten ID-märkt?

Kolla först om katten har halsband med ev. telefonnummer eller om den har en örontatuering. Har den örontatuering kan man gå in på SKK ägarregister och/eller kontakta polisen som också har tillgång till registret. Observera att inte alla ägare är med i registret på internet utan bara de som har angett att de vill vara med där. Kontakta därför polisen om ägaren inte är med i registret på nätet.

Svårt att lÄsa tatueringen i örat?

Ibland kan märkningen vara svår att tyda. Det underlättar självfallet om man avlägsnar hår och smuts som sitter över tatueringen, men ibland hjälper inte detta. Ett tips på hur du lättare kan se vad som står är att fukta örat försiktigt, då syns ofta färgen bättre. Du kan även försöka lysa genom örat från "baksidan" med en ficklampa. Om du kan tyda större delen av numret, men är osäker på någon enstaka siffra kan man oftast ändå hitta rätt katt i registret. Märkning består oftast av en bokstav i slutet eller början och resten siffror.

Att söka efter ett ofullständigt id-nummer

Kan du trots upprepade försök inte tyda alla tecken kan du byta ut det otydliga tecknet mot *. Om du i djurets öra t ex kan tyda siffrorna 1234 och ser att det finns en siffra eller bokstav efter siffran 4 skriver du in 1234* i rutan för id-nummer. Kan du se kombinationen 12 45 och ser att det finns ett otydligt tecken mellan siffrorna 2 och 4 skriver du 12*45 i rutan för id-nummer. Du får då upp alla kombinationer som stämmer överens med de kända tecknen. För att underlätta ytterligare kan du sedan sortera resultatet av sökningen efter färg, ort eller kön genom att klicka på rubriken. På så vis kan du lätt finna exempelvis alla svarta katter som har kombinationen 1234* eller alla katter i Göteborg som har kombinationen 1234*.

Varken halsband eller örontatuering?

Katten kan ha chipmärkning istället för öronmärkning. Chip kan läsas av hos veterinären. Ibland kan chippet flytta sig något. Kan inte avläsaren känna av chippet när man för läsaren över kattens manke kan man prova att föra avläsaren över nacke, framben och rygg. Chipmärkta katter ingår i samma ägareregister som öronmärkta katter.

 

BloggerBloggerCare2Care2FacebookFacebookGoogleShareGoogleShareTwitterTwitterWordpressWordpress